Przepisy KWIETNIÓWEK 2008 czyli Co osy dzisiaj gotują

19/01/12 14:17:50

Trzeci post z kolei, normalnie zaraz mnie stąd wywalą :lol: Pieczony łosoś Składniki: - 600 dkg filetów z łososia ze skórą, - 700 dkg młodych ziemniaków, - po 2 garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej, - 2 garści zielonego groszku, - 55 dkg masła, - otarta skórka z dwóch cytryn, - oliwa z oliwek, - sól i pieprz, - po garści świeżej bazylii i świeżego kopru drobno posiekanych. Ziemniaki i fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 15 minut, czyli prawie do miękkości. Następnie przekładamy warzywa na dość dużą blachę, w której będziemy piec nasze danie i dodajemy groszek, masło i oliwę. Posypujemy całość skórką z cytryny, przyprawiamy solą i pierzem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy połową posiekanych ziół. Skórę na filetach z łososia lekko nacinamy, rybę przyprawiamy solą i pieprzem a w nacięcia wsuwamy pozostałe zioła. Filety układamy na warzywach skórą do góry i całość pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 C. Łososia zastąpiłam pstrągiem i nie nacinałam skórki, tylko wszystkie zioła zużyłam do posypania składników i też wyszło pyszne :D I jeszcze jak już piszę to wkleję przepis, który też ostatnio robiłam, dzieciakom na pewno przypadnie do gustu :D Papardelle z z sosem pomidorowym i mięsnymi klopsikami Składniki: Klopsiki: - 500 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( ja robiłam z mięsa z indyka ), - 1 jajko, - 1 bułka namoczona w mleku, - 1 mała cebulka, - sól, świeży pieprz Sos pomidorowy: - 2 puszki pomidorów, - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2 marchewki, - natka pietruszki, - świeża bazylia i tymianek, - sól, świeży pieprz oraz 500 g makaronu pappardelle Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, drobniutko skrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dobrze wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę mniejsze i smażymy na złoty kolor na dość dużej ilości oleju. W czasie kiedy klopsiki się smażą przygotowujemy sos pomidorowy. Na dużej patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lekko szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Drobniutko kroimy marchewkę i wrzucamy do rondla. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki, zioła i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem. Na tak przygotowany makaron wkładamy klopsiki i gotowe :D

Przepisy KWIETNIÓWEK 2008 czyli Co osy dzisiaj gotują

17/12/11 21:29:17

Szarlotka Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki ( ok. 375 dkg ), - 1/2 szklanki cukru ( najlepiej brązowego ), - 3 żółtka, - masło w temperaturze pokojowej, - połowa paczki cukru waniliowego z prawdziwiej wanilii ( pakowanego po 10 g ), - czubata łyżka śmietany, - 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej. Masa jabłkowa: - około 2,5 kg kwaśnych jabłek, - 2 łyżki cynamonu, - 1 łyżeczka imbiru w proszku, - 2 łyżki brązowego cukru ( opcjonalnie; ja nie dałam i wcale nie jest za kwaśna, w sam raz jak dla mnie ). Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników dość sprawnie. Ciasto kruche nie lubi zbyt długiego „miętolenia”. W razie potrzeby, gdyby niechętnie odlepiało się od rąk, dosypujemy odrobinę mąki. Dzielimy ciasto na dwie części mniej więcej w proporcji 1/4 do 3/4. Mniejszą kulkę zamrażamy, a większą wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Jabłka myjemy i obieramy. Wkrajamy kawałki jabłek do dużego rondla z grubym dnem. Na małym ogniu dusimy jabłka z cynamonem i imbirem ( można też dodać goździki ) do stanu, w którym nie będą już przypominały swych pierwotnych kształtów, czyli całkowitego rozpadnięcia. Cukier, jeżeli w ogóle, dodajemy na końcu, tak aby nam się jabłuszka nie przypalały. Podczas prażenia całość dość często mieszamy. Na dużej, prostokątnej blaszce rozkładamy ciasto, które było w lodówce. Robimy to dokładnie i cierpliwie. Na ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ścieramy zamrożoną „kulę”. Najlepiej na tarce z grubymi oczkami. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ciasto się super zagniata,a prawdziwa wanilia daje ekstra aromat. Pierwszym razem dodawałam i cynamom i imbir,ale jak na początek ciąży to byl dla mnie za intensywny zapach na dłuższą metę:lol: Teraz zrobiłam bez tych przypraw i też wyszła pyszna, także jak kto lubi :D

nie radzę sobie i....

17/12/11 15:08:41

aiwa tu masz artykuł o tym , co wspomniała borowka, myślę,że waro przeczytać... http://wp771.bloog.pl/id,328197131,titl ... caid=5d930

Przepisy KWIETNIÓWEK 2008 czyli Co osy dzisiaj gotują

17/12/11 12:29:57

Uszka z kapustą i grzybami Składniki: - 2 szkl. mąki, - jajko, - woda, - łyżeczka oleju, - 50dag kapusty kiszonej, - 5dag suszonych grzybów, - 2 cebule. Z mąki, soli, jajka i 1/3 szkl. letniej wody zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, kieliszkiem wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, posiekać i zalać niewielką ilością wody. Włożyć namoczone poprzedniego dnia i pokrojone grzyby. Ugotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do kapusty i wymieszać. Przyprawić. Ryba po grecku: Składniki: - kilka filetów ulubionej ryby, - 4 średnie marchewki, - 2 średnie pietruszki, - mały seler, - 4 cebule, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej roślinny do smażenia, - sól, pieprz, ewentualnie cukier, - 1/2 szkl. wody, - ewentualnie 5 łyżek białego wina. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać starte pozostałe warzywa, lekko przyprawić i podsmażyć kilka minut. Kiedy warzywa sie chwilę posmażą, zalać je 1/4 szkl. wody i dusić do miękkości ok 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa robią się zbyt suche, podlać odrobiną wody ( lub wina ). Na sam koniec dodac koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Kiedy warzywa się gotują, na drugiej patelni usmażyć rybę, lekko posoloną i oprószoną mąką razową. Usmażone kawałki ryby ułożyć na talerzu na zmianę z ugotowanymi warzywami w taki sposób,żeby ryba była na wierzchu. Udekorować dużymi listkami natki pietruszki. Smacznego :D

Przepisy KWIETNIÓWEK 2008 czyli Co osy dzisiaj gotują

29/06/11 21:21:27

Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób :D Składniki: - opakowanie makaronu spaghetti ( ja użyłam takiego szerszego jak jest w gniazdach na przykład i do tego wzięłam taki kolorowy z bazylią- bardzo ładnie wygladał ) - 2 zielone papryczki chili - 10 pomidorków koktajlowych - garść świeżej bazyli - 2 duże cebule ( dałam jedną ) - 5 plasterków szynki - 400ml jogurtu naturalnego - 50ml oliwy z oliwek - 3 jajka - 1 opakowanie sera mozzarella - 2 ząbki czosnku - 6 łyzeczek startego parmezanu - sól i świeżo zmielony pieprz Gotujemy makaron al dente. Na patelni, na średnim ogniu smażymy cebulę. W szerokim naczyniu, łączymy pokrojone pomidorki ze świeżą bazylią, dodajemy starty czosnek, podsmażoną cebulę oraz drobne kawałki zielonej chili. W dużej misce ubijamy jogurt z jajkami i oliwą, dorzucamy pokrojoną w plasterki szynkę. Doprawiamy solą i pierzem Odcedzamy makaron i posypujemy serem parmezan. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym i nakładamy małe porcję makaronu, formujemy w takie gniazkda, które łatwo można uzsykać przy pomocy widelca. Następnie ostrożnie polewamy makaron masą jogurtową, nakładamy sałatkę z pomidorów. Na końcu umieszczamy plasterek sera mozzarella i posypujemy świeżo startym pieprzem. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C, na 8-10 minut. Przed podaniem możemy ozdobić listkami bazyli i posypać serem. Smacznego :D