Imie wedlug imienin.

12/06/07 18:33:23

Mój synek od samego początku był Kubusiem :) termin miałam na lipiec a Kuba urodził się 6 sierpnia...w imieniny Jakuba :-)

Placek lotaryński

27/02/07 11:54:51

mój placek właśnie w piekarniku....jeszcze nie wiem jak smakuje, ale pachnie znakomicie ;) do sera z boczkiem i cebulką dodałam jeszcze siekanej natki pietruszki.... :wink:

ciasto BOUNTY

11/12/06 12:23:56

25 dag to1 1/2 szklanki :)

ŻEBERKA Z MORELAMI

09/05/06 07:51:17

[quote="ilona":2v8kww5t]SUPER ! Mistrzu :wink: mnie też wyszły i A palce lizał :lol:
bo sam żeberkowy sosik jest palce lizać :) cieszę się dziewczyny, że i Wam smakują :) (żeberka, nie palce ;) )

ŻEBERKA Z MORELAMI

24/04/06 12:10:27

Żeberka z morelami Składniki: 1 kg cienkich żeberek 1-2 łyżki masła lub oleju 2 duże cebule 4 łyżki cukru brunatnego (daję zwykły) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżka sosu Worcester 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 250 ml wody 500 g moreli z puszki lub 200 g suszonych moreli (lub puszka broskwiń) kilka czarnych oliwek (nie koniecznie) Masło lub olej rozgrzać, żeberka silnie obsmażyć po obu stronach, wyłożyć na blachę do pieczenia (ja używam naczynia żaroodpornego). Cebulę obrać, pokroić w plasterki, oddzielić poszczególne pierścienie i usmażyć na tłuszczu na jasnozłocisty kolor. Cukier połączyć z solą, papryką mieloną (ja mieszam słodką i ostrą), ketchupem, sosem Worcester, octem winnym, sokiem z cytryny i wodą (ja dodaję jeszcze łyżkę miodu i trochę sosu chili), dodać do cebuli i gotować 3 minuty. Polać mięso, przykryć i wstawić do piekarnika (200-225˚C) na 55-60 minut (ja trzymam nawet 1,5 godziny). Morele z puszki wyłożyć na sito i pozostawić do obcieknięcia, dołożyć do mięsa na 10 minut przed zakończeniem pieczenia (ja z powodzeniem używam zamiennie brzoskwiń, kilka wrzucam do potrawy, reszta prosto do lodówki i potem na talerz – zimne do gorących żeberek mniaaam!). Potrawę odkryć i piec dalej, sos odtłuścić (ja tego nigdy nie czynię) i włożyć kilka czarnych oliwek. Podawać z ryżem lub bagietką lub ziemniakami purée ze śmietanką i cebulką dymką. dzielę się z Wami przepisem lipcowej Martusi :)