spagetti i leczo w słoiki

29/09/06 12:49:18

nioe wiem jakikiś chochlik :wink: :oops:

spagetti i leczo w słoiki

23/09/06 12:32:22

SPAGETTI • 4 kg pomidorów bez skórki • 2 kostki bulionowe z drobiu rozpuszczone w małej ilości wody • 1/2 szkl. Oleju • 2 łyżki magii w płynie • Pęczek zielonej pietruszki • 1/2kg cebuli w kostkę • 2 duże papryki czerwone w kostke • 8 ząbków czosnku startych • 1 malutka puszka koncentratu pom. • 2 łyżki soli • 1/2 szkl. Cukru ( niecała) • 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, oregano i bazylii Wszystko gotować 1 h w garnku. W słoikach gotować 15- 30 min. LECZO • 1 kg pomidorów bez skórki pokrojonych w ćwiartki • 1 kg papryki pokrojonej w paski • 3 duże cebule pokrojone w plastry • 3 łyżki oleju • 3 łyżki cukru • Sól do smaku NA oleju podsmażyć cebulę, dodać pomidory i paprykę i przyprawy, dusić 15 min. Wkładać gorące do słoików 2 cm poniżej brzegu. Pasteryzować 30 -40 min. Od zagotowania! obie potrawy jak znalazł w mrożne lub zapracowane dni: podsmażasz mięsko lub kiełbakę na leczko , dorzucasz słoiczek i pyszny obiad w 10 min!!! :wink:

Ciasto jabłkowe-szarlotka biszkoptowa:-)

23/09/06 07:15:09

podoba mii sie ten przepis! zrobie na pewno!!!

Placek lotaryński

13/09/06 18:03:16

raczej tak...i śmietana też choćjak zrobisz bez śmietany to bedzie raczej "kisz" francuski.... wiem to nie dla mam na diecie bezmlecznej..

Placek lotaryński

11/09/06 19:36:19

Polecam bo pyszny i tani! a do tego efektowny! ciasto: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki masła 1 jajko 3 łyżki zimnej wody makę i sól wymieszać, dodac masło i ciachac nozem, dodawać roztrzepane jajo z woda i wyrobić szybko az do uzyskania kulki. rozwłakowac na formie do tarty, przykkryc folią spożywczą i posypać ryzem lub grochem żeby sie nie wybrzuszyło, do pieca na 10 min , temp 200 st zdjąć folię z nasionami i 10 min żeby sie przyrumieniło. Farsz: 8 plastró wędzonego boczku 1 cebula 1 szklanka startego sera żółtego 1 kubeczek gestej śmietany 18 % (super sie sprawdza Mazurska) 6 jajek roztrzepanych 8 plasterków wędzonewgo boczku podsmażyć na patelni , ale żeby był miękki- a nie na skwarkę, zdjąć z patelni, pokroic w paski ,a pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną średnio grubo - odsączyć na papierze z tłuszczu. pomieszac z serem i posypać placek a nastepnie zalać wymieszanymi jajkami ze śmietaną. piec 30 - 40 min , temp 190 st ( bez termoobiegu!!! Ilonko :wink: ) - aż sie zrumieni, i po nacięciu nożem będzie suche ostrze. ma nieco wiejski smak przez boczek,ale jednoczesnie dość subtelny :wink: Pycha z sałatą winagrait lub innymi sałatkami!